0 0
Karp w rodzynkowej galarecie

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 sztuki Karp
1 pęczek Włoszczyzna bez kapusty
1 kg Cebula
150 g Rodzynki jasne
2 sztuki Liść laurowy
1 sztuka Cytryna
2 łyżeczki Zelantyna
Sól
Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Karp w rodzynkowej galarecie

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Tradycyjny wigilijny karp w rodzynkowej galarecie, podany do białego wytrawnego wina. Wypróbuj ten przepis i spraw by kolacja wigilijna była wyjątkowa.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Obieramy cebulę z łupiny i kroimy w plastry. Oskrobaną włoszczyznę wkładamy do garnka razem z cebulą, zalewamy trzema szklankami wody i wsypujemy liście laurowe, ziele angielskie, grubo zmielony pieprz, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu — pod przykryciem — przez 20 minut. Wkładamy obcięte łby, ogon i gotujemy okołom 20 minut. Gdy cebula prawie całkowicie się rozgotuje, wywar przecedzamy przez gęste sito do czystego płaskiego rondla. Do buliony wkładamy dzwonka karpia i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. W żadnym wypadku karp nie może się gotować "kłębem" bo to ryba bardzo delikatna, tylko powolutku. Wyjmujemy rybę i układamy na dwóch półmiskach. Bulion przecedzamy przez potrójnie złożoną gazę, wlewamy do garnka i przyprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. W miarę potrzeby jeszcze solimy i słodzimy (ale cebula i dodane za chwilę rodzynki powinny dać wystarczającą ilość naturalnej słodyczy). Wrzucamy rodzynki, gotujemy na małym ogniu przez 2 - 3 minuty, dodajemy żelatynę i odstawiamy. Ciepłym bulionem zalewamy rybę. Wstawiamy na całą noc do lodówki.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Marynowane śledzie z korzennymi przyprawami
następny
Krążki ze szczupaka
poprzedni
Marynowane śledzie z korzennymi przyprawami
następny
Krążki ze szczupaka