0 0
Babka Wielkanocna Sakramentka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
6 szt Żółtko
4 szt Jajko
15 dag Masło
3/4 szklanki Cukier
2 torebki Cukier waniliowy
2.5 szklanki Mąka
4 dag Świeże droźdże
5 łyżek Śmietanka
odrobinę Skórka pomarańczowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka Wielkanocna Sakramentka

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Wielkanoc bez Babki? Nie może być dla tego Babka Sakramentka jest idealna.

(Visited 369 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu drożdżowego

Wymieszaj drożdże w garnuszku z łyżeczką cukru, letnią śmietanką i 3 łyżkami mąki, odstaw w ciepłe miejsce.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Utrzyj masło na puszystą pianę, wsyp 1/2 szklanki cukru i ucieraj dodając po jednym żółtku (w sumie dziesięć). Białka wstaw do lodówki. Pamiętaj, że od puszystości ciasta zależy delikatność ciasta i ucieranie mikserem powinno trwać około 15 minut a w makutrze 30 minut.

Kiedy drożdże "zakipią" (czyli zaczyn dotknięty palcem opada), wlej je do masy żółtkowej i ucieraj jeszcze wszystko przez 5 minut. Wsyp mąkę i starannie utrzyj ciasto drewnianą łyżką. Ubij białka ze szczyptą soli. Wsypuj do piany resztę cukru, cukier waniliowy i ubijaj, aż będzie lśniąca. Dodaj jeszcze skórkę pomarańczową i przelej ciasto (ma płynną konsystencje) do dużej babkowej formy, sowicie posmarowanej masłem i posypanej mgiełką mąki. Ale nie do pełna! Ciasto niemal podwoi swoją objętość.

3
Zakończ etap

Kroki końcowe

Kiedy babka wypełni formę, wstaw ją do piekarnika średnio nagrzanego (do 140 stopni), a gdy jeszcze podrośnie, zwiększ temperaturę do 180 stopni. Po 40 minutach wbij patyczek i sprawdź, czy jest gotowa do wyjęcia z piekarnika. Jeszcze ciepłą posmaruj roztopionym masłem i posyp grubą warstwą cukru pudru, albo udekoruj lukrem

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Jabłecznik
następny
Sernik krakowski
poprzedni
Jabłecznik
następny
Sernik krakowski

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here