Składniki
-
1 sztuka Karp
-
1 szklanka Śmietana zakwaszana
-
50 g Suszone grzyby
-
1 łyżeczka Mąka
-
1 łyżeczka Kapary
-
2 łyżki Masło
-
Sól
-
Pieprz
-
Cukier
Opis
Przepis idealny na Wigilię. Karp w sosie grzybowym podawany na gorąco to idealne danie główne, Musisz wypróbować, Smacznego!
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Namocz w wodzie grzyby, ugotuj w lekko osolonej wodzie i posiekaj. Ubij śmietanę z mąką, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj z grzybami i kaparami. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia wypłucz, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj płaską łyżeczką soli. Ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop łyżką stopionego masła i przykryj pergaminem posmarowanym masłem. Wlej na dno naczynia wywar z grzybów i wstaw rybę na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjmij na chwilę karpia, zdejmij papier i zalej rybę śmietanką. Piecz jeszcze przez 25 minut, aż skórka apetycznie przyrumieni się na wierzchu. |