0 0
Świąteczne pierniczki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

350 g Mąka pszenna
130 g Cukier
100 g Masło rozpuszczone
100 g Miód
1 łyżka Przyprawa do piernika
1 łyżka Ciemne kakao
1 łyżeczka Soda oczyszczona
Składniki na lukier:
1 sztuka Białko
1 szklanka Cukier puder
1 łyżka Sok z cytryny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Świąteczne pierniczki

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na lukier:

Opis

Udostępnij

Pierniczki to tradycja związana ze świętami Bożego Narodzenia, głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Już sam zapach podczas pieczenia wprowadza nas w świąteczny nastrój. Ich wypiekanie to przede wszystkim wielka frajda dla dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych — po ludziki w świątecznym przebraniu. Ten przepis jest o tyle dobry, że nie wymaga pieczenia ich kilka tygodni przed świętami. Ale zdecydowanie są najlepsze, kiedy poleżą przynajmniej dwa tygodnie, dlatego polecam je przygotować trochę wcześniej.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta na świąteczne pierniczki:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest lekko klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy foremki wycinamy pierniczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Początkowo pierniczki są dość twarde, ale po jakimś czasie zmiękną.

2
Zakończ etap

Przygotowanie lukru:

Do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Ilość cukru zależy od wielkości jajka. Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pierniczki. Lukier w czasie pracy może zgęstnieć. Wtedy należy dodać odrobiną wody lub soku z cytryny. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Cynamonowe gwiazdki
następny
Pierożki z grzybami w cieście francuskim
poprzedni
Cynamonowe gwiazdki
następny
Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Dodaj komentarz