Składniki
-
1 sztuka Gęśdo 3 kg
-
50 ml Wódka
-
4 ząbki Czosnek
-
4 plastry Ananas
-
2 sztuki Jabłkakwaskowe
-
10 sztuk Suszone śliwki
-
1 sztuka Cebula
-
3 sztuki Goździk
-
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
1 łyżeczka mielona papryka słodka
-
2 sztuki Liść laurowy
-
2 łyżki Miód
-
1 łyżeczka Majeranek
-
2 łyżeczki Sól
Opis
Chrupiąca, zarumieniona skórka, soczyste mięso. Podchmielona gęś, przepis, który musisz spróbować. Twoi bliscy będą miło zaskoczeni.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie owocowego farszu:Obierz jabłka i pokrój w ósemki, posiekaj grubo ananasy i obraną cebulę, pokrój w paseczki śliwki. Wymieszaj z majerankiem i odłożoną zaprawę. Dolej jeszcze 2 - 3 łyżki soku z ananasów. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie gęsi:Opłucz gęś, osusz i wyrwij pestka resztki pałek piór. Ubij w moździerzu goździki, utrzyj na tarce ząbki czosnku. Wymieszaj z solą, zmielonym pieprzem, papryką i wódką. Natrzyj (1/3 odłóż) gęś — także w środku — i odstaw na kilka godzin, albo cało noc w chłodne miejsce. Ułóż gęś w brytfannie (piersią do dołu), nadziej owocowym farszem i wstaw do gorącego piekarnika (220 stopni). Ułóż na dnie brytfanny pokruszone liście laurowe. Piecz w wysokiej temperaturze ok 30 minut. Gdy gęś się przyrumieni i tłuszcz utopi, obróć ptaka, przykryj folią aluminiową, zredukuj temperaturę do 175 stopni i piecz ok 2 godzin. Zbierz z brytfanny trochę tłuszczu i wymieszaj z miodem, 2 - 3 łyżkami soku ananasowego i posmaruj gęś po 1.5 godziny pieczenia. Podawaj z odgrzaną modrą kapustą i pyzami poznańskimi lub ziemniakami puree. |