0 0
Karp faszerowany na zimno

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 sztuka Karp
2 szuki Bułka
200 ml Śmietanka 18 %
1 szuka Cebula
1 sztuka Marchew Baby Carrot
1 sztuka Pietruszka
2 łyżki Masło
100 g Rodzynki
100 g Migdały
100 ml Białe wino półsłodkie
Liść laurowy
5 ziaren Ziele angielskie
Sól
Biały pieprz
Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Karp faszerowany na zimno

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Bardzo smaczna przystawka rybna. Pasuje na każdą okazję. Karp faszerowany na zimno to również idealne danie na Wigilię. Musisz wypróbować ten przepis.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Rybę oczyść z łuski, wypatrosz, wymyj pod bieżącą wodą i podziel na kawałki. Zdejmij skórę, wyjmij wszystkie ości. Namocz bułki w śmietance, a rodzynki w białym winie. Zmiel mięso rybie wraz z namoczoną w śmietance bułką. Masę przypraw solą, cukrem pudrem (płaska łyżka) i zmielonym białym pieprzem. Wyrabiaj ręką tak długo, aż masa nabierze "kleistości". Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Obierz marchewkę i pietruszkę. Opłucz i pokrój w kosteczkę o boku 0,5 cm. Zanurz we wrzącej wodzie na 1 minutę i dodaj do masy rybnej. Obierz z łupiny migdały, pokrój w paseczki. Dodaj do masy razem z rodzynkami, marchewką i pietruszką. Wymieszaj wszystko łyżką. Zagotuj w dużym, płaskim rondlu wodę. Wsyp ziele angielskie, pokruszony liść laurowy, łyżeczkę solu i łyżeczkę cukru. Podwójnie złożoną gazę posmaruj olejem, ułóż masę rybną i uformuj niezbyt gruby wałek (o średnicy 10 - 12 cm). Zawiń końce, zwiąż sznurkiem i włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu około godzinę. Wystudź rybę w wywarze. Pokrój w plastry i ułóż na półmisku.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Karp w sosie pieczarkowym
następny
Śledzie z sherry
poprzedni
Karp w sosie pieczarkowym
następny
Śledzie z sherry