0 0
Jesienny gulasz z dyni

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
3 sztuki Filet z kurczaka
450 g Dynia
300 g Pieczarki
500 ml Bulion warzywny
1 sztuka Cebula
1 łyżka Świeży tymianek
60 ml Śmietanka kremówka 36%
4 łyżki Mąka
2 łyżki Natka pietruszki
2 łyżki Masło klarowane
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Kurkuma
Biały pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Jesienny gulasz z dyni

Kuchnia:
  • Porcje 3
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Bez wątpienia na tytuł królowej jesiennego stołu zasługuje dynia. Stanowi ona także symbol amerykańskiego święta Halloween, ale wtedy jest tylko ozdobą. Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie — w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie utrzymane w jesiennym klimacie.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Filety z kurczaka wkładamy do miski, dodajemy oliwę, kurkumę, pieprz czarny, sól i listki świeżego tymianku. Mieszamy, aby składniki dobrze pokryły kurczaka. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące i odstawiamy na bok.
Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy kurczaka z obu stron. Wyjmujemy kurczaka na talerz. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekana cebulę i pieczarki. Podsmażamy, aż pieczarki delikatnie się zrumienią. Wszelkie zrumienienia na dnie garnka są jak najbardziej naturalne. Nadadzą potrawie głębokiego smaku. Całość zalewamy bulionem.
Na pieczarkach układamy kurczaka i gotujemy przez 5 minut. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć. Dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy dynię, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Nie mieszamy potrawy, aby dynia się nie rozgotowała. Danie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wyłączamy kuchenkę, delikatnie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. W tym czasie dynia dogotuje się w gorącym sosie. Danie podajemy z purée ziemniaczanym.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym
następny
Limonkowy sernik
poprzedni
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym
następny
Limonkowy sernik

Dodaj komentarz