0 0
Maczanka po krakowsku

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

300 g Schab karkowy
2 sztuki Cebula
4 sztuki Bułka wodna
150 g Masło
1 łyżeczka Kminek
do smaku Sól
1 łyżeczka Mąka
do smaku Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Maczanka po krakowsku

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Maczanka po krakowsku to prababcia hamburgera. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Przepis jest dość stary, ale wciąż popularny.

(Visited 471 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Schab karkowy przyprawić solą i pieprzem, następnie posypać kminkiem i trzymać w lodówce przez 12 godzin.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ułożyć mięso w brytfance, obsypać zeszkloną cebulą, podlać wodą i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 180 stopni do miękkości.

Z masła i maki zrobić jasną zasmażkę, wymieszać z sosem z pod pieczeni, krótko zagotować.

Bułki przeciąć na połówki i zanurzyć w sosie - niech trochę nasiąkną. Pieczeń pokroić na 4 porcje. Wkładać pomiędzy bułki. Po ułożeniu na talerzu polać resztą sosu i posypać kminkiem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tatar z łososia
następny
Placek ziemniaczany z grzybami
poprzedni
Tatar z łososia
następny
Placek ziemniaczany z grzybami