Składniki
-
300 g Schab karkowy
-
2 sztuki Cebula
-
4 sztuki Bułka wodna
-
150 g Masło
-
1 łyżeczka Kminek
-
do smaku Sól
-
1 łyżeczka Mąka
-
do smaku Pieprz
Opis
Maczanka po krakowsku to prababcia hamburgera. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Przepis jest dość stary, ale wciąż popularny.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Schab karkowy przyprawić solą i pieprzem, następnie posypać kminkiem i trzymać w lodówce przez 12 godzin. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ułożyć mięso w brytfance, obsypać zeszkloną cebulą, podlać wodą i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 180 stopni do miękkości. Z masła i maki zrobić jasną zasmażkę, wymieszać z sosem z pod pieczeni, krótko zagotować. Bułki przeciąć na połówki i zanurzyć w sosie - niech trochę nasiąkną. Pieczeń pokroić na 4 porcje. Wkładać pomiędzy bułki. Po ułożeniu na talerzu polać resztą sosu i posypać kminkiem. |