Składniki
-
1 sztuka Świeży kurczak
-
3 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżeczka Świeży imbirstartego
-
4 ćwiartki Cytryna z marynaty
-
2 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Liść laurowy
-
szczypta Mielona papryczka Chilli
-
4 łyżki Dżem morelowy
-
Sól
-
Pieprz
-
4 łyżki Masło
-
2 łyżki Olej z marynaty cytrynowej
Opis
Cytrynowy kurczak to uroczysta i aromatyczna pieczeń. Idealona na Świąteczny obiad. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich. Polecamy.
Przepis na cytryny z marynaty znajdziesz TUTAJ
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Utrzyj w miseczce sos sojowy z imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, chilli, dżemem morelowym, olejem z marynaty cytrynowej (jeśli nie masz, wlej zwykły olej i wsyp 1 łyżeczkę skórki startej z cytryny). Dodaj pieprz, pół łyżeczki soli. Umyj kurczaka. osusz. Natrzyj zewnątrz i wewnątrz solą (pół łyżeczki). Posmaruj marynatą (także w środku). Ułóż ptaka w brytfannie, polej stopionym masłem, a dookoła ułóż ćwiartki marynowanej papryki. Piecz przez 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, a potem zdejmij pokrywę i piecz jeszcze przez około 30 minut. Gdy po wbiciu widelca w pierś i udko wypłynie przeźroczysty sok, kurczak jest gotowy. |