0 0
Cytryna z marynaty

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Cytryna nieduże o cienkiej skórce
2-3 łyżki Sól
z 2 sztuk Sok z cytryny
1 i 1/2 szklanki Olej słonecznikowy
1 łyżeczka Mielona kolendra
1 łyżeczka Goździk
3-4 sztuki Liść laurowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Cytryna z marynaty

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Cytryny z marynaty to doskonały dodatek do ryb, drobiu, jarzyn i cielęciny. Sam olej z tego przepisu to dodatek do surówek i mdłych zup. Polecamy.

(Visited 82 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj szczoteczką cytryny pod bieżącą zimną wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Każdą przetnij na krzyż - niezbyt głęboko od strony szypułki. Rozchyl delikatnie każdy owoc (jak kielich kwiatu) i posyp wewnątrz solą (około płaskiej łyżeczki do kawy), zamknij. Wbij w każdą 3 - 4 goździki. Układaj ciasno cytryny w sterylnie czystym słoiku. Wsyp kolendrę i liście laurowe.

Utrzyj oliwę z sokiem cytrynowym. Zalej owoce tak, by olej dokładnie je przykrywał. Odstaw na co najmniej 15 dni.

Marynowanie wyostrza smak cytryn, więc należy ich używać z umiarem, 2 - 3 ćwiartki wystarczą, by dodać wspaniałego aromatu pieczonej rybie, cielęcinie, daniom z kurczaka. Olej z marynaty jest doskonałym dodatkiem do sałatek, mdłych zup i gulaszu.

Otwarty słoik trzeba przechowywać w lodówce, uważać by cytryny były zawsze przykryte olejem. Jeśli ktoś lubi rozmaryn, może zamiast goździków dodać do oleju gałązki tego aromatycznego zioła.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Chutney cytrynowy
następny
Ryba w marynowanej cytrynie
poprzedni
Chutney cytrynowy
następny
Ryba w marynowanej cytrynie