0 0
Zimowe gwiazdki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

240 g Mąka pszenna
100 g Masło
200 g Cukier puder
1 łyżka Jogurt naturalny
2 łyżeczki Ekstrat waniliowy
szczypta Proszek do pieczenia

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zimowe gwiazdki

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru pudru. Cudownie umilają nam ten przedświąteczny czas.

(Visited 181 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

2
Zakończ etap

Moje rady:

- do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon
- kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni
- z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Śledzie po sułtańsku
następny
Pomidorki nadziewane anchois
poprzedni
Śledzie po sułtańsku
następny
Pomidorki nadziewane anchois

Dodaj komentarz