0 0
Śledzie po sułtańsku

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Śledzie solone - Mleczaki
200 ml Przecier pomidorowy
100 ml Olej
150 g Rodzynki
3 szt Cebula średnie
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka Sos tabasco
1/2 szt Cytryna
1/2 łyżeczki Sól morska
1/2 łyżeczki Cukier

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Śledzie po sułtańsku

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku — są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.

2
Zakończ etap

Moje rady:

- śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
- śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem
następny
Zimowe gwiazdki
poprzedni
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem
następny
Zimowe gwiazdki

Dodaj komentarz