0 0
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

350 g Mąka pszenna
180 g Masło
200 g Cukier puder
1 szt Jajko duże
1 szt Żółtko
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
50 g Czekolada mleczna
do dekoracji Groszki czerwone
do dekoracji Klej spożywczy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nawet w tym czasie, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy klejem spożywczym.

2
Zakończ etap

Moje rady:

ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce
upieczone ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ryba po grecku
następny
Śledzie po sułtańsku
poprzedni
Ryba po grecku
następny
Śledzie po sułtańsku

Dodaj komentarz