0 0
Zupa lasagne

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
500 g Wołowe mięso mielone
400 ml Bulion drobiowy
250 g Makaron Tripoline
500 g Passata pomidorowa
140 g Koncentrat pomidorowy
1 szt Marchew duża
1/2 łyżeczki Ostra pasta paprykowa
2 łyżki Ser Grana Padano
1 szt Cebula duża
4 ząbki Czosnek
1/2 łyżeczki Majeranek suszony
1/2 łyżeczki Oregano suszone
1/2 łyżeczki Tymianek suszony
3 łyżki Świeża bazylia posiekana
1/2 łyżeczki Cukier
3 łyżki Oliwa z oliwek
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
150 g Ser Grana Padano
125 g Ser mozzarella
kilka listków Świeża bazylia

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa lasagne

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Zabieram Was do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Lazania jest jedną z symbolicznych potraw włoskiej kuchni, znana i przez wielu lubiana. Dziś trochę w innej odsłonie, w prostszej i szybszej wersji bez zapiekania. Zapraszam Was na sycącą i pyszną zupę, pachnącą włoską bazylią i parmezanem.

(Visited 1 778 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron był ugotowany al'dente. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce. Zupę nalewamy do miseczek, wierzch posypujemy startym serem mozzarella i grana padano. Podajemy udekorowane bazylią.

* można zastąpić makaronem lasagne
** można zastąpić chilli, pieprzem cayenne - oczywiście w innych proporcjach

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
następny
Krem z zielonego groszku
poprzedni
Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
następny
Krem z zielonego groszku

Dodaj komentarz