0 0
Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na naleśniki:
500 ml Mleko 3,2 %
100 ml Woda gazowana
250 g Mąka pszenna
1 szt Jajko
1 łyżka Olej słonecznikowy
szczypta Sól
Składniki na nadzienie serowe:
400 g Tłusty twaróg 3 razy zmielony
250 g Mascarpone
5 łyżek Cukier puder
1 łyżeczka Pasta waniliowa
Składniki na sos jeżynowy:
400 g Jeżyny
100 ml Woda
2,5 łyżeczki Żelatyna w proszku
2 łyżki Cukier Jeśli jeżyny są kwaśne

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na naleśniki:

  • Składniki na nadzienie serowe:

  • Składniki na sos jeżynowy:

Opis

Udostępnij

Jesień – ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia serowego:

Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.

3
Zakończ etap

Przygotowanie sosu jeżynowego:

Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sernik chałwowy
następny
Zupa lasagne
poprzedni
Sernik chałwowy
następny
Zupa lasagne

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here