0 0
Marynowane morele

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 kg Morele
2 szklanki Miód jasny
1,5 szklanki Cukier
2 szt Liść laurowy
5 ziaren Ziele angielskie
4 szt Goździk
1 szklanka Ocet spirytusowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Marynowane morele

Kuchnia:
  • 30 minut
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Robicie przetwory domowe? Tak, to w Waszej spiżarni nie może zabraknąć marynowanych moreli z naszego przepisu. Łatwy do wykonania i na pewno smaczny. Polecamy.

(Visited 189 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj morele, osusz i wyjmij z nich pestki. Ugotuj w płaskim rondlu syrop z półtorej szklanki wody, cukru i przypraw. Włóż morele i smaż na średnim ogniu przez 15 minut. Odstaw rondel z owocami w chłodne miejsce. Po 3 godzinach znów postaw rondel z morelami na ogniu i smaż powoli, aż staną się szkliste. Potrząsaj rondlem, by owoce nie przywarły do dna. Wlej ocet wymieszany z miodem, gotuj jeszcze wszystko przez 5 minut. Przekładaj gorące morele do słoików (razem z marynatą), zakręcaj i stawiaj słoiki do góry dnem. Trzymaj na duże okazje. Podawaj do pieczonego drobiu (na zimno).

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Marynata – agrestowy Chutney
następny
Wiśnie w occie
poprzedni
Marynata – agrestowy Chutney
następny
Wiśnie w occie

Dodaj komentarz