Składniki
-
1 puszka Tuńczyk w kawałkach w oleju
-
1 pęczek Rzodkiewki
-
1 sztuka Ogórek świeży
-
1 sztuka Czerwona papryka
-
50 g Ostry ser żółty
-
5 sztuk Czarna oliwka
-
3 ząbki Czosnek
-
5 sztuk Truskawki
-
kilka liści Sałata zielona
-
2 łyżki Ocet winny
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
Sól
-
Pieprz
-
garść posiekanego Koperek
Opis
Lekka, sezonowa sałatka Benjamin. Pyszna i zdrowa przekąska. Musisz wypróbować ten przepis. A Twoi bliscy będą zaskoczeni. Smacznego
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Odsącz tuńczyka z oleju i rozbij widelcem. Skrop łyżeczką octu winnego. Utrzyj sos z reszty octu, przypraw i oliwy. Wymieszaj z posiekanym koperkiem i czosnkiem. Rzodkiewki, ogórek, cebulę, truskawki i oliwki pokrój w plasterki. Paprykę i ser w cienkie paski. Umyj liście sałaty, osusz i rozerwij na nieduże kawałki, rozłóż na 2 talerzach. Ułóż na sałacie warzywa, na nich kawałki tuńczyka. Udekoruj truskawkami i paskami sera. Polej sosem. Nie mieszaj sałatki, tylko od razu podaj z gorącymi grzankami. |