Składniki
-
2 kg Agrest
-
4 szklanki Cukier
-
1 szklanka Ocet winny
-
1 łyżeczka Sól
-
1 łyżeczka Kmin rzymski
-
1 szt Skórka cytrynowa
-
1/2 łyżeczki Goździk
-
2 szt Liść laurowy
-
4 ząbki Czosnek
Opis
Domowa marynata agrestowy chutney – zawsze będzie przydatna w domu podczas zimy. Ale i nie tylko. Pasuje idealnie do mięs. Na pewno poprawi ich smak. Jeśli lubicie robić domowe zaprawy to koniecznie wypróbujcie nasz pomysł.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wypłucz starannie owoce, odetnij nożyczkami ogonki i okwiat. Ułóż do miseczki 1/5 owoców, a pozostałe rozgnieć drewnianą pałką. Wlej do rondla 1/2 szklanki wody, wsyp kminek, goździki i liście laurowe. Włóż zmiażdżony agrest i gotuj w szklance wody 25 minut. Teraz wrzuć posiekany czosnek, całe owoce agrestu, pokrojoną w paski skórkę cytryny, pieprz, cukier i sól. Wlej ocet i smaż przez 25 minut na średnim ogniu. Gorącym chutney'em napełniaj wyparzone słoiki, zakręcaj wieczka i odwracaj słoiki do góry dnem. Potem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez rok. |