0 0
Idealny rosół z kaczki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 litry Woda
1 sztuka Porcja rosołowa z kaczki
1 sztuka Roztbef
1 pęczek Włoszczyzna
1 pęczek Natka pietruszki
1 sztuka Cebula
1 łyżeczka Cebula suszona
1/2 łyżeczki Papryka słodka mielona
1 ząbek Czosnek
1 sztuka Liść laurowy
2 ziarenka Ziele angielskie
3 łyżeczki Vegeta
kilka ziaren Pieprz zielony
Dodatkowo:
Przyprawa Maggi

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Idealny rosół z kaczki

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Agnieszkę Z. Domowy idealny rosołek z kaczki. Aromatyczny i smaczny. Musisz wypróbować tą propozycję.

(Visited 203 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Są dwa sposoby gotowania idealnego rosołu z kaczki.

Do garnka wkładamy wszystkie składniki i zalewamy wodą. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 3 godziny. Rosół powinien delikatnie ciągnąć. Gdyby pokazała się piana, należy ją zebrać łyżką cedzakową, ponieważ jest to ścięte białko wydzielone z mięsa.

Drugim sposobem jest ugotowanie samego mięsa do czasu kiedy puści pianę. Ugotowane mięso przełożyć do czystej, zimnej wody razem z pozostałymi składnikami i gotować na małym ogniu, dokładnie tak jak w pierwszym przypadku.

Należy pamiętać by przed włożeniem cebulki do wody, trzeba opalić ją na palniku (nabitą na widelec), bądź pokroić w piórka i przysmażyć do czarności na patelni. Dzięki temu rosół będzie klarowny i o intensywnym zapachu.

Po ugotowaniu wyłowić łyżką cedzakową wszystkie składniki i doprawić do smaku. Podawać z ulubionym makaronem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sos warzywno – serowy
następny
Żytni chlebek na zakwasie
poprzedni
Sos warzywno – serowy
następny
Żytni chlebek na zakwasie