0 0
Żytni chlebek na zakwasie

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

160 g Aktywny zakwas żytni
300 ml Woda letnia
10 g Sól
500 g Mąka żytnia typ 720
4 łyżki Miód
100 g Słonecznik łuskany

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Żytni chlebek na zakwasie

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Agnieszkę Z. Domowy żytni chlebek na zakwasie z ziarnami słonecznika. Zapraszamy do pieczenia.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, dodajemy miód i karmelizujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, zakwas, ziarna słonecznika. Wlewamy letnią wodę i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą (na koniec jest bardzo ciężko mieszać - drewnianą łyżką jest łatwiej). Ciasto przełóż do formy keksowej, uprzednio posmarowanej oliwą i obsypaną otrębami lub tartą bułką. Grzbietem łyżki wygładź ciasto. Szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chlebek dojdzie nam po same brzegi foremki. Delikatnie odrywamy folię i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, pieczemy 20 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 - 20 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Idealny rosół z kaczki
następny
Filet rybny w magicznej zalewie
poprzedni
Idealny rosół z kaczki
następny
Filet rybny w magicznej zalewie