Składniki
-
2 kg Filet z dorszalub innej ryby
-
500 ml Kieczup pikantny Kotlinkoniecznie ten, ponieważ ryba wyjdzie mdła - sprawdzone!
-
1 litr Woda
-
125 ml Ocet 9 %
-
2 sztuki Cebula
-
2 sztuki Papryka czerownalub żółta
-
2 ziarenka Ziele angielskie
-
4 sztuki Liść laurowy
-
Panierka:
-
Mąka
-
Jajko
-
Sól
-
Pieprz
-
Papryka słodka mielona
-
do smażenia Olej
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Martę K. Ryba w magicznej zalewie, przystawka dla całej rodziny. Wyjątkowo aromatyczna. Musisz wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Filety rybne przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie panierujemy w wcześniej przygotowanej panierce (mąka, jajko i odrobina papryki słodkiej). Czynność panierowania powtarzamy dwukrotnie (obtaczamy w mące i jajku). Rybę smażymy na nie rozgrzanym mocno jeszcze oleju, po czym zwiększamy ogień. Gdy ryba nabierze chrupiącej skórki, ponownie zmniejszyć ogień - warto każdą porcję ryby smażyć na czystej patelni, tak by nie zbierała resztek z wcześniejszego smażenia. Usmażoną rybę układamy w słoikach wraz z pokrojoną w kostkę lub cienkie paski paprykę. Teraz możemy przygotować zalewę. Mieszamy wodę z octem, cebulą pokrojoną w piórka, keczupem, ziarnami ziela angielskiego i liściami laurowymi. Zagotowujemy. Gorącą jeszcze zalewamy rybę i paprykę, zakręcamy słoiki. Gdy całkowicie wystygną chowamy je do lodówki na 2 - 3 dni, aż osiągnie idealny smak. Po tym czasie ryba jest już gotowa do zjedzenia. Nadałam temu przepisowi tak nietypową nazwę, gdyż jestem osobą, która nie lubi ryb w zalewie, a tę mogłabym jeść kilogramami. Przepis otrzymałam od teściowej i odrobinę go zmodyfikowałam. Ostrzegam nie jest to danie zawierające mało kalorii, ale jak raz spróbujecie to po prostu zapiszecie sobie ten przepis i będziecie robić już do końca życia. Rybą zajada się cała moja rodzina. Nawet siostra, która ryb w połączeniu z octem nie trawi. Zapraszam do wspólnego gotowania i co najważniejsze do podzielenia się waszymi wrażeniami po zrobieniu i zjedzeniu rybki. Życzę Państwu smacznego! |