Składniki
-
1,5 kg Schab bez kości
-
200 g Śliwka kaliformijska
-
250 g Śmietana 22%
-
2 sztuki Cebula
-
1 główka Czosnek
-
50 ml Wódka
-
50 ml Białe wino
-
4 łyżki Dżem z czarnej pożeczki
-
2 łyżki Pieprz zielony
-
1 łyżka Majeranek
-
1 łyżka Kminek
-
200 ml Bulion wieprzowyewentualnie 1 kostka
-
4 sztuki Liść laurowy
-
1 łyżka Kaszka manna
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej
Opis
Przepis na doskonały na uroczysty rodzinny obiad. Pieczeń wieprzowa ze śliwkami, kruche i soczyste mięso, dzięki śliwką o słodkim smaku. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Namocz śliwki w białym winie. Po 20 minutach połowę pokrój w paseczki i wymieszaj z zielonym pieprzem z zalewy i 4 ząbkami posiekanego czosnku. Wsyp kaszę, wlej 3 łyżki wona, przypraw szczyptą soli i majeranku. Natnij ostrym nożem głęboką kieszeń w mięsie. Cały kawałek (powinien być dość gruby, pokryty cienką warstwą tłuszczu, decydującego o smakowitości pieczeni) natrzyj łyżeczką soli, świeżo zmielonym pieprzem i wódką. Napełnij kieszeń farszem ze śliwek i zasznuruj mięso grubą nicią. Rozgrzej w brytfannie 5 łyżek oleju. Wrzuć cebulę podzielone na duże kawałki, ząbki czosnku i ułóż mięso. Posyp schab kminkiem i majerankiem, a na wierzchu ułóż liście laurowe. Polej szklanką gorącego bulionu, przykryj szczelnie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach przewróć schab na drugą stronę, wrzuć resztę śliwek (całych) wlej wino, w którym moczyły się śliwki. Po 60 - 70 minutach schab powinien być miękki. Wtedy wyjmij mięso, przełóż na półmisek, obłóż śliwkami i wstaw do gorącego jeszcze piekarnika. Trzymaj w ciepłym tak długo, aż przygotujesz sos. Przelej sos z dna brytfanny do rondelka. Zbierz łyżką cały tłuszcz, a sos (bez śliwek) przetrzyj przez sitko. Teraz dodaj do sosu dżem porzeczkowy, świeżo zmielony pieprz. Jeśli sos jest zbyt słodki, wlej łyżeczkę soku cytrynowego. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wlej śmietankę, podgrzej tylko. Gorący schab ułóż na półmisku, udekorowany śliwkami. Sos możesz podać w sosjerce. |