0 0
Kokosowy sernik królewski

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na ciasto kruche:
250 g Mąka pszenna
120 g Masło
1 łyżka Smalec
100 g Cukier puder
2 łyzki Ciemne kakao
2-3 łyżki Śmietanka 18 %
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg Twaróg
250 ml Mleko kokowsowe
120 g Masło
260 g Cukier
5 sztuk Jajko
100 g Wiórki kokosowe
2 łyżki Mąka pszenna
1 łyżka Mąka ziemniaczana
1 łyżka Likier kokosowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kokosowy sernik królewski

Kuchnia:
  • Porcje 18
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:

  • Składniki na masę serową:

Opis

Udostępnij

Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

(Visited 194 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta kruchego:

Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią spożywczą. Jedną część ciasta chłodzimy w lodówce, drugą wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Masło ucieramy przy pomocy miksera, następnie dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy partiami twaróg i jajka nie przerywając miksowania.Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, wiórki, oba rodzaje mąki i likier kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wykładamy spód, wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodzimy najlepiej przez całą noc.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Nocne bułeczki
następny
Piernik staropolski
poprzedni
Nocne bułeczki
następny
Piernik staropolski

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here