0 0
Tort czekoladowo-malinowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto czekoladowe:
200 g Mąka pszenna
260 g Brązowy cukier
170 ml Olej słonecznikowy
80 g Ciemne kakao
200 ml Mleko
4 szt Jajko duże
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
7 g Proszek do pieczenia
Frużelina malinowa:
500 g Maliny świeże/możone
150 g Cukier
1 łyżka Sok z cytryny
3 łyżeczki Żelatyna w proszku
2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
Krem malinowy:
500 g Mascarpone
Polewa malinowa:
120 g Dżem malinowy bezpestkowy
1 łyżeczka Żelatyna w proszku
Dodatkowo:
300 g Maliny Można zastąpić innymi owocami

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort czekoladowo-malinowy

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto czekoladowe:

  • Frużelina malinowa:

  • Krem malinowy:

  • Polewa malinowa:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Tort urodzinowy to ważny element każdych urodzin. Własnoręczne wykonany wypiek, choćby nie najpiękniejszy znaczy o wiele więcej od drogich, prezentów kupionych nie raz w pośpiechu. I nie ważne, że czasem nie sprostamy dekoracji – ważne, że dajemy coś od siebie, od serca. Ten tort nie powinien sprawić większych trudności nawet początkującym. Mocno czekoladowe i wilgotne blaty, przełożone delikatnym kremem z dodatkiem frużeliny malinowej. Przełamany świeżością słodko-kwaśnych malin, wieńczących tort. Tort jest efektowny, nie za słodki i bardzo smaczny.

(Visited 289 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy, dodajemy partiami suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej.
Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasta odcinamy wybrzuszenie ciasta, które powstało podczas pieczenia i kruszymy. Pozostałe ciasto kroimy na trzy równe blaty.

2
Zakończ etap

Frużelina malinowa:

Do rondelka dodajemy maliny, cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w jednej łyżce wody i dodajemy do owoców. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek z malin. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do sosu malinowego. Intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin do lodówki.

3
Zakończ etap

Krem malinowy:

Zimny serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy frużelinę malinową i ucieramy na gładką masę.
Polewa malinowa:
Dżem przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do dżemu. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Polewę chłodzimy w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.

4
Zakończ etap

Wykonanie:

Pierwszy blat układamy na paterze i wykładamy 1/3 kremu malinowego. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy połowę pozostałego kremu i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu i rant wierzchu ( aby polewa malinowa nie spływała). Boki tortu i rant obsypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym. Na wierzch wylewamy tężejącą polewę malinową. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Moje rady:
- można użyć świeżych lub mrożonych owoców
- ciasto nie wymaga dodatkowego nasączenia
- maliny można zastąpić wiśniami, jeżynami czy truskawkami

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Muślinowa Baba
następny
Papryka faszerowana po włosku
poprzedni
Muślinowa Baba
następny
Papryka faszerowana po włosku

Dodaj komentarz