0 0
Bułeczki Hot Dogi

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na zaczyn:
2 łyżki Mąka
15 g Świeże droźdże
1 płaska łyżeczka Cukier
50 ml Mleko 3,2 %
Składniki na ciasto właściwe:
500 g Mąka pszenna
200 ml Mleko 3,2 %
80 g Masło
1 szt Jajko
1 łyżeczka Sól
Dodatkowo:
15 szt Parówki
1 szt Jajko
3 łyżki Mak

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bułeczki Hot Dogi

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Porcje 15
  • Średni

Składniki

  • Składniki na zaczyn:

  • Składniki na ciasto właściwe:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Uwielbiają je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi, że nie tylko. Znalazły również spore grono nie co starszych wielbicieli. Te pyszne bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie, lunch, kinder bal lub nietuzinkową kolację. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik lub w podróż. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym i miękkim drożdżowym ciastem smakują wyśmienicie. Do bułeczek świetnie pasuje zarówno ketchup, musztarda lub sos czosnkowy – co kto lubi.

 

(Visited 137 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta właściwego:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie, wąskie, kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Podczas formowania najlepiej nie używać mąki, gdyż lepiej się formują. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.
Moje rady:
- bułeczki można podgrzewać w mikrofali
- świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
- bułeczki można podać z ketchupem lub ulubionym sosem

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pasztet z cukinii
następny
Kompot z rabarbaru
poprzedni
Pasztet z cukinii
następny
Kompot z rabarbaru

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here