0 0
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na kluski:
1 kg Ziemniak
3 sztuki Żółtko
1 łyżeczka Sól
Mąka pszenna
Mączka ziemiaczana
Składniki na sos:
1/2 kg Mięso wieprzowe
1 szt Cebula
2 łyżki Olej
1/2 łyżeczki Curry
do smaku Sól
do smaku Pieprz
3 ziarna Ziele angielskie
2 szt Liść laurowy
1/2 szt Kostka rosołowa
2 szklanki Woda
2 łyżeczki Mąka pszenna
do smaku Papryka słodka mielona

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na kluski:

  • Składniki na sos:

Opis

Udostępnij

Tradycyjne kluski śląskie najlepiej smakują podawane z sosem pieczeniowym. To tradycyjne danie kuchni polskiej serwowane na Śląsku. Koniecznie musisz wypróbować przepisu nadesłanego przez naszą czytelniczkę Kamilę O.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie klusek:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, resztę uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka masę łącznie z tą odłożoną częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy na wrzątek, wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu i mięsa:

Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Paella z chorizo i kurczakiem
następny
Deser truskawkowy
poprzedni
Paella z chorizo i kurczakiem
następny
Deser truskawkowy
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here