0 0
Surówka z kapusty kiszonej

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

800 g Kapusta kwaszona
1 szt Marchew duża
1 szt Jabłko duże
1 szt Cebula
6-10 łyżek Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Cukier płaska
do smaku Biały pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Surówka z kapusty kiszonej

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Kapusta kwaszona wywołuje u mnie wiele miłych wspomnień. W moim rodzinnym domu był to jeden z najważniejszych rytuałów jesienno -zimowych. Pamiętam dużą, drewnianą beczkę, wielki drewniany ubijak do kapusty i maszynę do szatkowania, która zawsze wywoływała u mnie przerażenie. Wszyscy schodziliśmy do piwnicy w której unosił się zapach zimowych jabłek, leżakujących na półkach. To właśnie tu wówczas odbywał się ten rytuał. Mama kroiła kapustę, tata ją szatkował. Brat, ponieważ był najstarszy ubijał ją, a my z siostrą tarłyśmy marchew i ważyłyśmy sól. Czasem z pomagania nie było wiele pożytku, ale ten czas spędzony wspólnie był bezcenny. Dziś już mało kto chyba kisi kapustę, a szkoda. Wspólne, rodzinne prace wspomina się później bardzo miło. Powracając do dzisiejszego przepisu – surówka z kapusty kwaszonej, to nasza ulubiona surówka podawana zawsze do ryby. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i kroimy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy i odstawiamy. Surówkę dobrze jest przygotować przynajmniej 2-3 godziny wcześniej przed podaniem.
Moje rady:
- jeśli nie dysponujecie domową kapustą kwaszoną kupując ją, zwróćcie uwagę czy jest naturalnie kwaszona. Na rynku dominuje kapusta z dodatkiem środków przyspieszających kiszenie. A jak wiadomo najlepsza jest naturalnie ukwaszona

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Bigos z cukinii
następny
Mücver
poprzedni
Bigos z cukinii
następny
Mücver

Dodaj komentarz