0 0
Tort Maestro

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt:
7 szt Jajko
127 g Mąka tortowa
203 g Cukier
45 g Mąka ziemniaczana
szczypta Sól
Składniki na biszkopt cappuccino:
7 szt Jajko
120 g Mąka tortowa
203 g Cukier
40 g Mączka ziemiaczana
45 g Cappuccino w proszku
szczypta Sól
Składniki na krem cappuccino:
600 ml Śmietana kremówka 36%
500 g Biała czekolada
45 g Cappuccino w proszku
Składniki na krem chałwowy:
300 ml Śmietana kremówka 36%
250 g Czekolada mleczna
200 g Chałwa
125 g Mascarpone
Składniki na pącz do nasączenia:
250 ml Zaparzona herbata
2 łyżeczki Cukier
1 łyżeczka Sok z cytryny
2-3 łyżki Spirytus
Dodatkowo:
800 g Masa cukrowa biała
250 g Masa cukrowa czarna

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort Maestro

Kuchnia:
  • 4 godziny
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na biszkopt:

  • Składniki na biszkopt cappuccino:

  • Składniki na krem cappuccino:

  • Składniki na krem chałwowy:

  • Składniki na pącz do nasączenia:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

W naszej rodzinie obchodzenie urodzin to tradycja. W dzisiejszych czasach pojęcie tradycji często kojarzy się ze wstecznictwem i nie przystaje do nowoczesności. A to właśnie tradycja jest fundamentem rozwoju, wyznacza rytm życia i tworzy więź między ludźmi. Urodziny to taki czas, kiedy na kilka godzin szczęśliwy solenizant oraz jego goście mogą przenieść się w świat beztroskiej zabawy, pełnej radości. Jest w nim miejsce na marzenia, obietnice i nadzieje. Jest w nim czas na radosne oczekiwanie. Jest też czasem wspomnień, refleksji, podsumowań i planów na przyszłość. W tym wyjątkowym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest symbolem gościnności i radości. Dziś przedstawiam Wam bardzo męski tort, nasączony odpowiednią ilością alkoholu o delikatnym smaku chałwy przełamanym zdecydowanym, choć nie dominującym smakiem cappuccino. Tort wzbudził zachwyt gości nie tylko ze względu na wygląd, ale również na smak. A szczęśliwcem, który został obdarowany tortem był mój mąż.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

2
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu cappuccino:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem z cappuccino, przesiewany i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

3
Zakończ etap

Przygotowanie kremu cappuccino:

Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

4
Zakończ etap

Przygotowanie kremu chałwowego:

Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

5
Zakończ etap

Przygotowanie pączu do nasączenia i nasączanie ciasta:

Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników.
Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy 6 cienkich blatów. Pierwszy blat cappuccino nasączamy i wykładamy część kremu cappuccino. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy krem chałwowy. Postępujemy tak z każdym kolejnym blatem, wykładając na każdy z nich krem, raz chałwowy, raz cappuccino. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą pozostałego kremy. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

6
Zakończ etap

Dodatkowe informacje od autora przepisu:

- biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej
- kremy należy przygotować dzień wcześniej, aby dobrze zastygły. Jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie krem się nie uda

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Jabłka pod kruszonką
następny
Sernik jeżynowy
poprzedni
Jabłka pod kruszonką
następny
Sernik jeżynowy

Dodaj komentarz