0 0
Indyczka z jabłkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
1 szt Indyczka
8 szt Jabłka Golden Delicius
2 szt Gruszki
15 dag Wątróbka drobiowa
1 łyżka Rodzynki
2 szt Cebula
szczypta Sól
szczypta Pieprz
1 kieliszek Białe wino
2 kostki Bulion drobiowy
2 szt Goździk
1 szt Liść laurowy
1/2 łyżeczki Tymianek
3 łyżki Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Indyczka z jabłkami

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Wyjątkowe danie, szczególnie na uroczysty, świąteczny obiad.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przegotowanie farszu

Umyte nie obrane gruszki oraz jedno duże jabłko dzielimy na ćwiartki. Skraplamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i zmiażdżonymi goździkami. Pokrojone drobno wątróbki obsmażamy na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy owoce, rodzynki, wątróbkę i faszerujemy indyczkę.

2
Zakończ etap

Przygotowanie indyczki

Z wierzchu nacieramy ptaka solą, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do piekarnika. Podlewamy winem wymieszanym ze szklanką bulionu. Pieczemy w temperaturze 175 stopni. Gdy mięso jest już prawie miękkie, wkładamy do brytfanny jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi. Jabłka można nadziać dobrą konfiturą z czerwonych porzeczek lub borówek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Podchmielona kaczka
następny
Sos chrzanowy
poprzedni
Podchmielona kaczka
następny
Sos chrzanowy

Dodaj komentarz