0 0
Sos chrzanowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
2 szt Korzeń chrzanu
1 łyżka Cukier
1/3 łyżeczki Sól
4 łyżki Ocet z jabłek
1/2 szklanki Śmietana kremówka 36%
1 łyżka Cukier puder
1 łyżka Rodzynki
1 cała Skórka cytrynowa
1 łyżka Posiekane migdały

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sos chrzanowy

Kuchnia:
  • 30 minut
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Sos idealny na świąteczny stół, doskonały też jako dodatek do wielu dań.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie sosu

Korzeń chrzanu strugamy i ucieramy na drobnej tarce - wprost do miseczki z wodą, do której wlewamy łyżkę octu. Dodajemy cukier i sól, wlewamy pół szklanki wrzącej wody. Odcedzamy. Ocet jabłkowy (lub winny jasny) mieszamy z filiżanką wrzącej wody, cukrem pudrem i mieszamy z chrzanem. Tak przygotowany chrzan wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem na stół mieszamy chrzan z ubitą śmietanką (można jeszcze dodać podczas ubijania łyżeczkę cukru pudru, chrzan będzie łagodniejszy), namoczonymi w gorącej wodzie rodzynkami i skórką z otartej cytryny. Posypujemy siekanymi migdałami i układamy w szklanym pucharku lub małej salaterce.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Indyczka z jabłkami
następny
Sos chrzanowo – jabłkowy
poprzedni
Indyczka z jabłkami
następny
Sos chrzanowo – jabłkowy

Dodaj komentarz