Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
1 kg Mąka luksusowa
-
500 ml Ciepła woda
-
1 szt Jajko
-
1 łyżeczka Sólpłaska
-
Składniki na farsz:
-
1,5 kg Ugotowanie ziemniakinajlepsze będą ziemniaki ugotowane dzień wcześniej
-
800 g Biały ser
-
2 szt Cebulaśrednie
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Okrasa:
-
1 szt Cebuladuża
-
do smażenia Oliwa z oliwek
Opis
Popularne w Polsce jak i na Ukrainie. Nazwa wywodzi się z terenów Kresów Wschodnich i nie ma nic wspólnego z Rosją jak to często jest mylone. Ruskie pierogi są najprawdopodobniej polskie i nazywały się pierogami polskimi. Jednak po II wojnie światowej, gdy Lwów należał już do ZSRR pierogi zaczęto nazywać ruskimi. Niezależnie od pochodzenia są to pierogi, które uwielbiam. Muszą spełniać tylko dwa warunki: ciasto powinno być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Do mąki dodajemy jajko, wodę i sól. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się gładkie, miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszu:Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na jasny, złoty kolor. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy sól, sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu i usmażona cebulkę ( bez tłuszczu). Mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że farsz do ruskich pierogów powinien być dość pikantny, więc nie żałujmy pieprzu. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie okrasy:Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tyle oliwy, aby przykryła dno patelni. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy na jasny, złoty kolor. Pierogi podajemy gorące, okraszone cebulką. Notes: |