0 0
Wątróbka w sosie słodko-pikantnym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
700 g Wątróbka drobiowa
50 g Rodzynki
2 szt Cebula duże
1 łyżeczka Miód
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 łyżka Masło
4 łyżki Oliwa z oliwek
200 ml Woda
1/2 łyżeczki Pieprz cayenne
Pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Wątróbka w sosie słodko-pikantnym

Kuchnia:
  • Porcje 4
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Tak wiem, że nie wszyscy za nią przepadają. Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że trudno się do niej przekonać. Jak ją odczarować i sprawić by na dźwięk tego słowa niektórym z nas nie krzywiły się miny? Zachęcam Was do spróbowania wątróbki w mojej wersji, która niczym nie przypomina tej z dzieciństwa, ani smakiem, ani wyglądem. Dobrze przyrządzona, smaczna i delikatna wątróbka z pewnością zaspokoi najbardziej wymagające podniebienie.
Składniki:

(Visited 41 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i odsączamy na sicie z wody. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż będzie szklista i miękka. Następnie dodajemy wodę, miód, koncentrat i rodzynki. Wszystko razem mieszamy i dusimy dalej na małym ogniu około 10 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Obsmażamy wątróbkę z każdej strony do momentu, aż nie będzie wypływała z niej krew. Wątróbkę dodajemy do cebuli (bez tłuszczu). Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, aż sos się zredukuje. Jeżeli sos za bardzo odparuje, możemy dodać odrobinę wody. Pamiętajmy, że danie powinno być lekko pikantne. Podajemy najlepiej z ziemniakami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Krem marchewkowy
następny
Rosół
poprzedni
Krem marchewkowy
następny
Rosół

Dodaj komentarz