0 0
Rosół

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 szt Korpus z kurczaka
2 szt Udka z kurczaka
2 szt Skrzydełka z kurczaka
300 g Wołowina szponder wołowy
1 szt Skrzydło z indyka
2 szt Marchew
1 szt Korzeń pietruszki
1 szt Korzeń selera
2 łodygi Lubczyk
1/4 główki Kapusta włoska
1/2 szt Por
1 szt Cebula
1 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
Sól
Dodatkowo:
Makaron Nitki
Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Rosół

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Rosół – dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy magii, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.

(Visited 534 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Mięso układamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejszamy gaz na średni i gotujemy około 5 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy. Rosół nie powinien gotować się zbyt szybko, powinien tylko ''pyrkać''.
Po 30 minutach gotowania dodajemy obrane warzywa i przyprawy: marchew, pietruszkę, selera, por, kapustę, lubczyk, pieprz w ziarenkach i sól do smaku. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad ogniem do momentu, aż cebula wyraźnie się zrumieni, a nawet będzie czarna. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do gotującego się rosołu. Teraz pozostaje nam tylko powolne gotowanie, które powinno trwać od 2,5 do 4 godzin. Rosół podajemy z makaronem typu nitki, z dodatkiem marchewki i świeżo posiekanej natki pietruszki.
Moje rady:
- najlepszy rosół to rosół gotowany na mięsie mieszanym
- do rosołu nie dodajemy mielonego pieprzu, gdyż ma być on klarowny. Pieprz mielony podajemy na stół, aby bezpośrednio doprawić rosół na talerzu
- pozostały rosół jest świetną bazą do innych zup
- zbyt duża ilość marchewki w rosole sprawi, że będzie on słodszy
- nie wolno dopuścić do tego, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie.Nie będzie wtedy czysty i klarowny
- mięso z rosołu można również wykorzystać do farszu na pierogi czy paszteciki

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Wątróbka w sosie słodko-pikantnym
następny
Chleb PITA z nadzieniem, smażony w jajku
poprzedni
Wątróbka w sosie słodko-pikantnym
następny
Chleb PITA z nadzieniem, smażony w jajku

Dodaj komentarz