0 0
Tort motocyklisty

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

7 sztuk Jajko
127 g Mąka tortowa
45 g Mąka ziemniaczana
203 g Cukier
szczypta Sól
Składniki na biszkopt ciemny:
7 sztuk Jajko
127 g Mąka tortowa
45 g Mąka ziemniaczana
203 g Cukier
2 łyżki Ciemne kakao
szczypta Sól
Składniki na krem ferrero rocher:
500 g Masło
500 g Mascarpone
400 g Czekolada gorzka
350 g Krem Nutella
250 g Orzechy laskowe mielone
220 g Wafelki orzechowe bez polewy
Do nasączenia:
350 ml Zaparzona herbata mozna
2 łyżeczki Cukier
3 łyżki Sok z cytryny
2-3 łyżki Spirytus
Dodatkowo:
1250 g Masa cukrowa czarna
250 g Masa cukrowa pomarańczowa
250 g Masa cukrowa żółta
Klej spożywczy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort motocyklisty

Kuchnia:
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na biszkopt ciemny:

  • Składniki na krem ferrero rocher:

  • Do nasączenia:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Urodziny to specjalny czas na świętowanie. Jest to pierwszy dzień kolejnych 365 dni podróży. Obchody urodzin to tradycja, którą obserwuje się niemal we wszystkich kulturach świata. Tort stanowi ważny element tej uroczystości, może być również oryginalnym pomysłem na prezent. Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu angielskim, obłożone w 100% jadalną i bardzo słodką masą cukrową. Głównym jej zadaniem jest jednak sama dekoracja. O wyjątkowości tortów angielskich świadczy przede wszystkim ich pracochłonne przygotowanie. Potrzeba wielu godzin, by je wyprodukować, a co dopiero stworzyć z nich dzieło sztuki. By wyśniona struktura tortu angielskiego była realistycznie udekorowana, należy dopracować każdy detal i element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu jasnego:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

2
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu ciemnego:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

3
Zakończ etap

Przygotowanie kremu:

Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników.

4
Zakończ etap

Przygotowanie nasączenia i pozostałe kroki:

Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Na paterze lub podkładce układamy jasny blat biszkoptu. Nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Przykrywamy ciemnym blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Tak postępujemy z każdym blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki, aby tort przed dekorowaniem był dobrze schłodzony i stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie lepiej przylegała do tortu. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.

5
Zakończ etap

Notes:

- tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej
- wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Galette z cukinią i ricottą
następny
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką
poprzedni
Galette z cukinią i ricottą
następny
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Dodaj komentarz