0 0
Makaron w sosie cytrynowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Makaron w sosie cytrynowym

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Lekkie i szybkie danie. Makaron w sosie cytrynowym może być samodzielnym daniem, bądź dodatkiem do smażonego mięsa. Polecamy ten przepis.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku 3 litry wody, wsyp łyżeczkę soli i wrzuć makaron. Gotuj około 8 - 10 minut. W tym czasie przygotuj sos cytrynowy. Umyj cytryny i pomarańcze, osusz. Z jednej cytryny i pomarańczy zetnij nożykiem paski skórki. Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą pokrój razem z pomarańczą w kostkę (białą skórkę usuń z owoców). Podgrzej w rondelku śmietankę, dodaj twarożek, owoce pokrojone w kostkę i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wsyp przynajmniej pół łyżeczki pieprzu, szczyptę startej gałki muszkatołowej, sól i pół łyżeczki cukru dla przełamania kwaśności sosu. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odcedź makaron, przełóż do salaterki i wymieszaj z gorącym sosem. Posyp parmezanem (lub innym serem o zdecydowanie ostrym smaku) i natką pietruszki lub melisą (jeśli hodujesz zioła na parapecie).

Tak przygotowany makaron może być samodzielnym jarskim daniem lub starannie dobranym dodatkiem do smażonej piersi kurczaka, mielonych kotletów lub sznycli.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Krem z cytryn
następny
Cytrynowy kurczak
poprzedni
Krem z cytryn
następny
Cytrynowy kurczak