0 0
Krem z cytryn

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

3 sztuki Jajko
180 g Cukier
2 sztuki Cytryna
1 sztuka Limonka lub pomarańsza
1 łyżeczka Żelatyna w proszku
190 ml Śmietana kremówka 36%
125 ml Serek homogenizowany
2 łyżki Wódka

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krem z cytryn

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepyszny i wyjątkowo elegancki deser. Pasuje na każdą okazję. Łatwy przepis. Musisz wypróbować kremu z cytryn dla Twoich bliskich.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka ubijaj z połową cukru tak długo, aż staną się puszyste i nabiorą cytrynowego koloru. Wsyp do masy skórkę otartą z 2 cytryn, wlej sok wyciśnięty z ich miąższu i sok z limonki (lub pomarańczy - krem będzie mieć łagodniejszy smak - limonka ma intensywnie zieloną skórkę, silny aromat i zdecydowanie kwaśny miąższ). Ubijaj masę żółtkową jeszcze przez chwilę. Wymieszaj żelatynę (nie wymagającą gotowania) z 3 - 4 łyżkami wrzącej wody. Wlej do masy żółtkowej, ubijaj starannie, aż krem zgęstnieje. Wstaw do lodówki. Ubij schłodzoną śmietankę, dodaj do niej 2 łyżki cukru. Teraz ubij białka ze szczyptą soli. Gdy powstanie sztywna piana, wsypuj partiami resztę cukru i ubijaj tak długo, aż piana zrobi się lśniąca, ale nie za długo by jej nie wysuszyć - jak mówią cukiernicy. Połącz delikatnie trzepaczką rózgową lub dużą łyżką - masę żółtkową z twarożkiem, ubitą śmietanką i białkami. Przełóż do salaterki lub kilku szklanych pucharków. Udekoruj cienkim paskiem skórki cytryny i limonki. Wstaw na godzinę do lodówki.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zupa z jarzyn z łazankami
następny
Makaron w sosie cytrynowym
poprzedni
Zupa z jarzyn z łazankami
następny
Makaron w sosie cytrynowym