Składniki
-
2 kg Wydrylowane wiśniedojżałe
-
3 szklanki Cukier
-
1.5 szklanki Ocet spirytusowy
-
1/2 łyżeczki Goździk
-
1 łyżeczka Gorczyca
-
1 szt Korzeń chrzanumały
-
szczypta Sól
Opis
Domowe przetwory są najsmaczniejsze i warto je przygotowywać. Wiśnie w occie mogą być idealnym dodatkiem do mięs i domowych pasztetów. Przepis jest bardzo prostu więc musisz go wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wypłucz wiśnie, wyjmij pestki drylownicą. Zagotuj w garnku ocet i 1 szklankę wody z dodatkiem cukru, szczyptą soli, pokrojonego w paski korzenia chrzanu, goździków i gorczycy. Po 10 minutach gotowania zalej ciepłą marynatą ułożone w porcelanowej misce wiśnie. Przykryj i odstaw na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przelej marynatę do garnka, zagotuj, wystudź trochę i zalej wiśnie. Trzeciego dnia znów zagotuj marynatę i włóż do niej wiśnie. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 10 minut. Gorące owoce przekładaj do średnich słoików, zalewaj marynatą i zakręcaj wieczka. Odwróć słoiki do góry dnem, a gdy wystygną przenieś je w chłodne i ciemne miejsce. W zimę podawaj do kaczki, gęsi, duszonej lub smażonej cielęciny i pasztetu. |