Składniki
- 
                                          1 kg Mięso mielone wieprzowe
- 
                                          1 szt Cebuladuża
- 
                                          1 szt Czerstwa bułka
- 
                                          150 ml Mleko
- 
                                          2 ząbki Czosnek
- 
                                          2 szt Jajko
- 
                                          2 łyżeczki Tymianek
- 
                                          2 łyżeczki Czubrica czerwona
- 
                                          2 łyżki Musztarda
- 
                                          Pieprz
- 
                                          Sól
- 
                                          Dodatkowo:
- 
                                          1 opakowanie Ciasto francuskie
- 
                                          1 szt Jajko
- 
                                          3 szt Jajka na twardo
- 
                                          1 łyżka Mąka
Opis
Przepis na Pieczeń rzymska z jajkiem w cieście francuskim przesłała do nas nasza czytelniczka Małgosia H. z bloga Wedrówki po kuchni.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Czerstwą bułkę zamaczamy w mleku. Gdy całkowicie namoknie dokładnie odciskamy z niej nadmiar mleka. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wieprzowe przepuszczamy przez maszynkę razem z bułką i cebulą. Wbijamy jajko, wrzucamy przepuszczony przez praskę czosnek i dodajemy wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie dzielimy mięso na dwie równe części. Połowę wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane na twardo i wcześniej obtoczone w mące jajka. Przykrywamy drugą częścią mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowaną pieczeń obwijamy ściśle ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. W czasie pieczenia, jeśli zajdzie taka potrzeba można pieczeń okryć papierem do pieczenia by nie przyrumieniło się zbyt mocno. | 




 
                 
                



