0 0
Chłodnik ogórkowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 litr Maślanka
5 szt Ogórek grunowy
2 ząbki Czosnek
1 pęczek Szczypiorek
1/2 łyżeczki Cukier
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Chłodnik ogórkowy

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Poza orzeźwieniem, jakie da nam w upalne dni, zupa ta ma jeszcze wiele innych zalet: zawiera mnóstwo witamin, jest prosta i szybka do przyrządzenia. Można ją zrobić z warzyw lub owoców, które mamy właśnie pod ręką. Najważniejsze, by dobrze ją schłodzić przed podaniem. Chłodnik ogórkowy jest lekki, orzeźwiający i przede wszystkim świetnie smakuje.

(Visited 631 times, 4 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

Maślankę przelewamy do garnka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku przyprawami i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Chłodnik podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tarta z cukinią i ricottą
następny
Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem
poprzedni
Tarta z cukinią i ricottą
następny
Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Dodaj komentarz