0 0
Ciasto Toffi

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Mąka pszenna
1/2 szklanki Cukier puder
150 g Miód
1/2 kostki Margaryna
2 sztuki Jajko
1 paczka Cukier waniliowy
1 łyżeczka Soda oczyszczona
Składniki na krem:
500 ml Śmietanka 30%
3 łyżki Żelatyna w proszku

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto Toffi

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na krem:

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Angelikę Dz. Bardzo smaczne ciasto toffi. Łatwy sposób wykonania. Cudowny deser dla całej rodziny. Polecamy.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części. Uformować dwa równe placki i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kremu:

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Gdy ostygnie wymieszać z ubitą śmietaną

3
Zakończ etap

Czynności końcowe:

Krem położyć na dwa wcześniej przygotowane placki.

Na wierzch ciasta gotujemy puszkę mleka skondensowanego, słodkiego przez 2 godziny (puszka przez cały okres gotowania musi być cała zakryta wodą).

Wierzch ciasta smarujemy ugorowanym mleczkiem, posypujemy orzechami lub migdałami. Placek musi zmięknąć, dlatego najlepiej kroić i podawać na drugi dzień.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zapiekany brzuszek w marynacie miodowo-musztardowej
następny
Likier cytrynowy
poprzedni
Zapiekany brzuszek w marynacie miodowo-musztardowej
następny
Likier cytrynowy