0 0
Pomidorowa z makaronem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
1,5 l Domowy rosół
500 g Pomidory Pelati
2-3 łyżki Śmietanka 18 %
do smaku Pieprz
do smaku Cukier
do smaku Sól
Dodatkowo:
250 g Makaron Conchiglie
garść Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pomidorowa z makaronem

Kuchnia:
  • 40 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella – rocznik 1897 – rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą Amerykanie, jednak patrząc chociażby na historię polskiej kuchni możemy podejrzewać, że przepisy na zupę pomidorową rozwijały się i były zapisywane także w Europie. Zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. Przepisy na to danie, nawet jeśli wzbogacone są o zmyślne składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie – pomidorach. Zupa pomidorowa to klasyk i chyba każdy potrafi ją ugotować, jednak wszędzie smakuje inaczej. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości produktów.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Notes
* można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy eliche
- w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem
- zamiast natki pietruszki można użyć koperku
- nie polecam kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy
- wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zebra
następny
Kotleciki z białej kiełbasy
poprzedni
Zebra
następny
Kotleciki z białej kiełbasy

Dodaj komentarz