0 0
Precelki orzechowe

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

50 g Mąka
1 opakowanie Suszone drożdże
100 g Margaryna do pieczenia
100 g Orzechy laskowe posiekane
1/2 szklanki Mleko letniego
1 opakowanie Cukier waniliowy
3 sztuki Jajko
1/2 sztuki Skórka z cytryny
szczypta Sól
do wysmarowania blaszki Margaryna
do obtoczenia Cukier puder wymieszany z cynamonem

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Precelki orzechowe

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Polecamy przepis na precelki orzechowe. Tanie i łatwe w przygotowaniu. Na pewno zasmakują Twojej rodzinie, Życzymy smacznego.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę  z wyszorowanej i sparzonej cytryny, stopioną margarynę, 2 jajko i jedno żółtko oraz letnie mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką do zagniatania, najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach około 5 minut. Dodać posiekane orzechy laskowe.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Wtedy jeszcze raz zamieszać mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

Ciasto przenieść na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkować, nadając mu kształt prostokąta. Nożem lub radełkiem wykrajać paski i formować precelki, końce zlepiać ubitym białkiem.

Nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyraźnie powiększą swoją objętość.

Układać na blasze posmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złocistobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po upieczeniu natychmiast obtaczać w mieszance cukrowo — cynamonowej.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ciasteczka Anyżki
następny
Wytrawny Albert
poprzedni
Ciasteczka Anyżki
następny
Wytrawny Albert