0 0
Ciasto wawelskie

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
500 g Mąka
300 g Masło
125 g Cukier puder
3 łyżki Cukier
5 sztuk Jajko
4 łyżki Śmietana 22% gęsta
1 paczka Cukier waniliowy
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 sztuka Skórka z pomarańczy
Składniki na nadzienie:
1 słoik Powidła śliwkowe
250 g Orzechy włoskie
100 g Rodzynki
100 g Migdały
5 łyżek Smażona skórka pomarańczowa
50 ml Brandy
Krem waniliowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto wawelskie

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na nadzienie:

Opis

Udostępnij

Wypełnione po brzegi bakaliami. Z bezową pierzynką. Ciasto wawelskie to idealny wypiek. Na pewno przepis przypadnie do gustu Twoim bliskim, Smacznego!

(Visited 1 992 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Posiekaj drobno orzechy. Migdały zalej wrzącą wodą, obierz z łupiny i zmiel (lub utrzyj na tarce). Wymieszaj w misce powidła — lub dobrą konfiturę z czerwonych porzeczek, dżem malinowy — i 3/4 bakalii. Wlej rum.

Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Posiekaj z utartym na tarce jarzynowej masłem, wsyp cukier puder, dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagniataj ciasto czubkami palców (jak kruszonkę), a potem zagnieć (szybko) miękkie "luźne" ciasto.

Ubij trzy białka , usztywnij 3 łyżkami cukru kryształu.

Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty (grubość 1 cm). Przenieś na blachy wyłożone pergaminem, posmaruj jeden placek powidłami a drugi przykryj pianą. Rozsyp na pianie odłożone rodzynki, migdały i orzechy. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kremu waniliowego:

Cztery żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Wlej zawiesinę z 1 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżek mąki pszennej, 1 szklanki śmietanki 12 %. Teraz zagotuj 1 szklankę mleka, wlej do żółtkowej masy i postaw ją na maleńkim ogniu. Podgrzewaj tak długo, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij z ognia, a gdy ostygnie ucieraj z sokiem wyciśniętym z cytryny i 1 kostką miękkiego masła (masę budyniową dodaje się do utartego na pianę tłuszczu).

Ułóż na desce ciasto z nadzieniem śliwkowo - bakaliowym, rozsmaruj warstwę kremu i przykryj ciastem z bezową pierzynką. Odstaw na kilka godzin, bo świeże kruszy się przy krojeniu. Na masę bezową można rozsmarować pędzelkiem roztopioną czekoladę.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Faszerowana papryka
następny
Pasztet z owoców i kurczaka
poprzedni
Faszerowana papryka
następny
Pasztet z owoców i kurczaka