0 0
Szybki i dobry jabłecznik

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
1 szklanka Mąka pszenna
1/2 szklanki Mąka ziemniaczana
1 szt Jajko
3 szt Żółtko
1 paczka Cukier waniliowy
150 g Masło
Składniki na nadzienie:
5 szt Jabłka duże
6 łyżek Marmolada jabłkowa
1/2 szt Cytryna
1 łyżka Cukier
2 łyżki Masło
szczypta Kardamon

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Szybki i dobry jabłecznik

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na nadzienie:

Opis

Udostępnij

Szybki i dobry jabłecznik, cudowny na gorąco z lodami i bitą śmietaną. Na zimno idealny do herbaty. Polecamy ten przepis.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wsyp do miski przesianą przez sito mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj utarte na tarce z dużymi oczkami schłodzone masło, wlej ubite widelcem jajko i żółtka. Uciera ciasto dużym widelcem a gdy powstaną grudki, przenieś na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć miękkie ciasto. Włóż na 30 minut do lodówki.

Obierz jabłka, pokrój w plasterki. Natychmiast skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Posyp zmielonym kardamonem, skórką otartą z cytryny i cukrem. Odstaw.

Rozwałkuj ciasto na grubość 1 centymetra. Wylep nim okrągłą formę o średnicy około 26 cm, uformuj podwyższony brzeg. Podpiecz na złoty kolor w temperaturze 190 stopni. Odstaw niech wystygnie.

Sklaruj w rondelku masło. Rozsmaruj na cieście marmoladę jabłkowo - cytrynową, ułóż plasterki jabłek, posmaruj masłem i wstaw jabłecznik na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Możesz podawać ciepły, ale na zimno będzie znakomitym dodatkiem do herbaty.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Marmolada jabłkowo – cytrynowa
następny
Risotto z jabłkami
poprzedni
Marmolada jabłkowo – cytrynowa
następny
Risotto z jabłkami