0 0
Tarta cytrynowa z BEZĄ

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

150 g Mąka ziemniaczana
50 g Mąka pszenna
200 g Masło
3 sztuki Żółtko
2 sztuki Jajko
150 g Cukier
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
szczypta Sól
Składniki na bezę:
3 sztuki Jajko
175 g Cukier
Składniki na krem:
100 g Masło
2 sztuki Cytryna
1 sztuka Jajko
2 sztuki Żółtko
150 g Cukier

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tarta cytrynowa z BEZĄ

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na bezę:

  • Składniki na krem:

Opis

Udostępnij

Polecamy przepis na tartę cytrynową z bezą. Kwaśny smak cytryn podkreśla delikatność piaskowego ciasta, a beza dodaje chrupkości i lekkości deserowi.

(Visited 1 315 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Przesiej oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia przez sitko. W misce ucieraj stopione, ale nie gorące masło razem z połową cukru. Ucieraj tak długo aż cukier będzie w masie niewyczuwalny. Wtedy zacznij wbijać kolejno żółtka (pięć) dodając równocześnie po łyżce mąkę. Na koniec wsyp resztę mąki i wymieszaj starannie. Ubij pianę z reszta cukru. Połącz z ciastem. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26 - 28 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Podpiecz ciasto na bladozłoty kolor w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kremu:

Na tarce zetrzyj skórkę z cytryn - wcześniej cytryny dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Wyciśnij sok z cytryn. Weź garnek o średnicy nieco mniejszej od miski, w której będziesz ubijać krem. Wlej do niego 1 - 2 szklanki wody, postaw na ogniu. Ubij w misce żółtka z sokiem cytrynowym. Postaw miskę na naczyniu z gotującą się (niezbyt intensywnie) wodą. Dodaj do żółtek pokrojone w kawałki masło, wsyp cukier. Ubijaj masę - powoli, niezbyt energicznie - przez 15 minut. Kiedy zgęstnieje zdejmij z kąpieli wodnej, odstaw na bok.

3
Zakończ etap

Czynności końcowe:

Na upieczony i wystudzony spód z ciasta piaskowego wlej krem cytrynowy. Postaw tortownicę na dużej blasze duchówkowej (spód należy chronić przez przypaleniem) i wstaw na 25 - 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdź patyczkiem, czy krem się ściął. Kiedy ciasto siedzi w piecu, przygotuj bezę. Na garnku z gorącą wodą postaw porcelanową miskę. Wlej do niej białka, wsyp cukier i ubijaj tak długo, aż piana zgęstnieje. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, przełóż pianę do szprycy służącej do dekoracji tortów i ułóż na cieście drobne rozetki z piany. Włącz w piekarniku górne opiekanie. Postaw tartę na najniższym poziomie piekarnika i zapiekaj bezę w temperaturze od 160 do 170 stopni przez 10 minut. Powinna się lekko przyrumienić.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zupa z zielonego groszku z boczkiem i kiełbasą
następny
Zupa z jarzyn z łazankami
poprzedni
Zupa z zielonego groszku z boczkiem i kiełbasą
następny
Zupa z jarzyn z łazankami