0 0
Wielkanocne kaczuszki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
50 dag Mąka
6 dag Margaryna do pieczenia
6 dag Cukier
3 dag Świeże droźdże
1/4 l Mleko 3,2 %
1 szt Jajko
2 szt Żółtko
do smaku Sól
Składniki na lukier
2 łyżki Cukier puder
3 łyżki Sok z cytryny
Dodatkowo do przełożenia
20 dag Komfitura truskawkowa
kilka szt Rodzynki
do posmarowania formy Margaryna

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Wielkanocne kaczuszki

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na lukier

  • Dodatkowo do przełożenia

Opis

Udostępnij

Pyszne i bardzo urodziwe drożdżowe kaczuszki, idealne na Wielkanoc.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie kaczuszek

Mąkę przesiać przez sito do miski. Przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży, części cukru, mleka i niewielkiej ilości mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Wyciąć 20 krążków o średnicy 8 cm. Brzegi krążków posmarować roztrzepanym żółtkiem i na 10 krążków nałożyć konfiturę. Nakryć pozostałymi krążkami i przycisnąć brzegi.

Z pozostałego ciasta uformować główki i dzioby kaczuszek. Przykleić żółtkiem do większych krążków.

Wierzchy kaczuszek posmarować żółtkiem, ułożyć na blaszce i odstawić. Piekarnik nagrzać do 220 stopni włożyć ciasta i piec około 15 minut.

Z cukru pudru i soku cytrynowego zrobić lukier. Gdy kaczuszki się upieką wyjąć z piekarnika i ozdobić robiąc im oczy z lukru i rodzynek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Szynka pieczona
następny
KAPSALON
poprzedni
Szynka pieczona
następny
KAPSALON

Dodaj komentarz