0 0
Zapiekanka z groszkiem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

3 szklanki Ryż
1 sztuka Cebula
2 szklanki Groszek zielony
1 sztuka Czerwona papryka
100 g Boczek
50 g Ser żółty
4 łyżki
Sól
Pieprz
Tymianek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zapiekanka z groszkiem

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Bardzo lekka i smaczna. Zapiekanka z groszkiem, podawana z sałatką z pomidora lub ogórka. Prosty i łatwy przepis. Polecamy.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Gotujemy groszek w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Podsmażamy na dwóch łyżkach masła boczek, dodajemy posiekaną cebulę i paprykę. Smażymy przez 5 minut. Ucieramy na tarce ser — o ostrym i wyrazistym smaku. Teraz mieszamy ryż z groszkiem, naturalnie ryż jest ugotowany. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem, kładziemy warstwę ryżu, warstwę boczku z cebulą i papryką. Sypiemy ser, kładziemy kawałki masła i zapiekamy potrawę przez 15 minut. Idealnie udaje się w prodiżu — jest bardzo soczysta. Podajemy z sałatką z pomidorów, ogórków i wszelkiej zieleniny.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Placek z pieczarkami
następny
Kalafior na sposób węgierski
poprzedni
Placek z pieczarkami
następny
Kalafior na sposób węgierski