0 0
Ziemniaki alpejskich pasterzy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Ziemniak
250 g Ser żółty Ementaler
2 łyżeczki Kminek
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
2 sztuki Liść laurowy
1 sztuka Cebula
2 ząbki Czosnek
2 łyżki Masło
2 łyżki Smalec
Sól
Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ziemniaki alpejskich pasterzy

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Roztopiony ser, kminek, płatki ziemniaków, to słynna zapiekanka. Przepis na ziemniaki alpejskich pasterzy to najlepsze danie podawane do zsiadłego mleka.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą, ugotuj w mundurkach z łyżką soli i kminku. Odcedź gdy są jeszcze trochę twarde. Wystudzone obierz z łupiny, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zamieszaj z kminkiem, startą gałką muszkatołową, szczyptą soli i małą łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu.

Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Ser pokrój w paski. Rozgrzej na małej patelni masło. Wlej do ziemniaków, delikatnie mieszając.

Posmaruj naczynie do zapiekania grubą warstwą smalcu. Ułóż cebulę i czosnek. Teraz połóż warstwę ziemniaków, sera (odsyp 1/4) i znów ziemniaków. Rozrzuć pokruszone niezbyt drobno liście laurowe i przykryj szczelnie naczynie płatkiem folii aluminiowej.

Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjmij na chwilę, rozsyp odłożony ser. Zapiekaj (bez folii) przez 10 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Cukinia z piekarnika
następny
Rondel grzybów
poprzedni
Cukinia z piekarnika
następny
Rondel grzybów