0 0
Rondel grzybów

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 kg Ziemiaki
750 g Grzyby leśne
3 łyżki Masło
2 sztuki Cebula
1 sztuka Liść laurowy
1/2 łyżeczki Tymianek
3 ziarna Ziele angielskie
1 szklanka Śmietana 22%
50 g Tarty ser żółty
1/2 sztuki Cytryna
Sól
Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Rondel grzybów

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

To stary rosyjski przepis na jedną z najlepszych potraw schyłku lata. Grzybowy rondel to zapiekanka z różnych rodzajów grzybów. Smacznego.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i ugotuj na pół miękko w osolonej wodzie. Oczyść grzyby z paprochów i umyj pod bieżącą wodą (ale nie mocz za długo, bo stracą aromat). Pokrój w paski, a cebulę w plasterki. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i smaż aż się wyzłoci. Dodaj grzyby i trzymaj rondel na średnim ogniu. Gdy z grzybów wyparuje woda, wsyp szczyptę soli, pieprz, zgniecione ziele angielskie i pokruszony liść laurowy. Odcedź ziemniaki i jeszcze gorące pokrój w plastry.

Posmaruj naczynie do zapiekania masłem. Układaj plastry ziemniaków i porcje grzybów. Wymieszaj śmietanę z sokiem cytrynowym, utartym serem, solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli lubisz dodaj nieco zmielonej papryki. Zalej ziemniaki i grzyby. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podawaj z małosolnymi ogórkami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ziemniaki alpejskich pasterzy
następny
Głęboki sen
poprzedni
Ziemniaki alpejskich pasterzy
następny
Głęboki sen