Składniki
-
1 kg Ziemniak
-
250 g Ser żółty Ementaler
-
2 łyżeczki Kminek
-
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
2 sztuki Liść laurowy
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Masło
-
2 łyżki Smalec
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Roztopiony ser, kminek, płatki ziemniaków, to słynna zapiekanka. Przepis na ziemniaki alpejskich pasterzy to najlepsze danie podawane do zsiadłego mleka.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą, ugotuj w mundurkach z łyżką soli i kminku. Odcedź gdy są jeszcze trochę twarde. Wystudzone obierz z łupiny, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zamieszaj z kminkiem, startą gałką muszkatołową, szczyptą soli i małą łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Ser pokrój w paski. Rozgrzej na małej patelni masło. Wlej do ziemniaków, delikatnie mieszając. Posmaruj naczynie do zapiekania grubą warstwą smalcu. Ułóż cebulę i czosnek. Teraz połóż warstwę ziemniaków, sera (odsyp 1/4) i znów ziemniaków. Rozrzuć pokruszone niezbyt drobno liście laurowe i przykryj szczelnie naczynie płatkiem folii aluminiowej. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjmij na chwilę, rozsyp odłożony ser. Zapiekaj (bez folii) przez 10 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni. |